Dekktrykksovervåkning, også kjent som TPMS («Tire Pressure Monitoring System»), er et elektronisk system som måler lufttrykket i dekkene til kjøretøyet ved hjelp av spesialiserte dekktrykksensorer. La oss ta en nærmere titt på hvordan dette systemet fungerer, hvorfor varsellampen for lavt dekktrykk kan begynne å lyse og hvor lenge det har vært et dekktrykksensor-påbud.
Dekktrykksensor – påbud og funksjon
Dekktrykksensorer har vært påbudt for alle nye biler med første registrering i Norge siden 01.11. 2014. Dette betyr at moderne biler allerede er utstyrt med innebygde dekktrykksensorer, også kalt TPMS-sensor. Det er mulig å ettermontere dem i eldre biler, men det er ingen plikt å gjøre det.
En dekktrykksensor fungerer ved å bruke et piezoelektrisk materiale som genererer elektrisitet når det blir utsatt for trykk. Når dekktrykket endres mens du kjører, bøyer sensorer laget av dette materialet seg litt, noe som skaper en elektrisk ladning. Sensoren oppdager denne ladningen og sender informasjonen til styreenheten i bilen, som deretter tolker den og varsler føreren om eventuelle endringer i dekktrykket. Dette hjelper føreren med å opprettholde et trygt kjøremiljø ved å sørge for at dekkene har riktig lufttrykk.
Det er mange fordeler med å sjekke dekktrykket. For det første bidrar det til å redusere drivstofforbruket ved å opprettholde riktig lufttrykk. For det andre øker det sikkerheten og reduserer risikoen for ulykker. Feil lufttrykk i dekkene påvirker nemlig dekkets evne til å gi godt veigrep. Derfor kan det være lurt å ha en luftkompressor til bil for hånden, slik at du kan justere dekktrykket ved behov.
Ulike typer dekktrykksovervåkning
Avhengig av hvilken type dekktrykksensor til bil som er i bruk, vil systemet enten advare sjåføren når trykket faller (for eksempel ved punktering), eller – med mer avanserte overvåkingssystemer – vise nøyaktig trykk i hvert enkelt dekk. La oss se nærmere på de to hovedtypene:
- Direkte dekktrykksovervåkning (dTPMS):
Denne typen bruker spesifikke dekktrykksensorer, ofte montert som ventiler i felgen. Sensorene måler lufttrykkforskjellen mellom innsiden og utsiden av dekket i sanntid.
Fordeler: Presis måling, ingen behov for nullstilling.
Ulemper: Sensorene bruker batterier som kan gå tomme over tid.
- Indirekte dekktrykksovervåkning (iTPMS):
Dette systemet bruker ABS-bremsene til å estimere dekktrykket basert på dekkets oppførsel og påvirkning på bremsene.
Ulemper: Kan være tregt, og det er nødvendig å kalibrere en dekktrykksensor etter dekkendringer.
Fordel: Enkel nullstilling ved dekkbytte.
Hvorfor lyser varsellampen om lavt dekktrykk i bilen min?
Når høsten og vinteren nærmer seg, og nettene blir kjøligere, eller i løpet av året når temperatursvingningene er store, kan du legge merke til at varsellampen for lavt dekktrykk begynner å lyse. Dette skyldes at lufttrykket i dekkene faller. Selv om det kan være fristende å ignorere denne lampen, er det viktig å ta den på alvor og sjekke dekkene.
Dersom varsellampen begynner å lyse mens du kjører, bør du stoppe umiddelbart. Årsaken kan være at lufttrykket i dekkene er for lavt, eller i verste fall at du har punktert. Hvis det kun er lavt lufttrykk uten punktering, bør du oppsøke en bensinstasjon for å fylle luft i dekkene.
Det kan også skje at varsellampen for TPMS (dekktrykksovervåkningssystemet) lyser når du bytter dekk. Noen ganger må du tilbakestille eller nullstille systemet for å få lampen til å slukke. Husk at når du skal skifte dekk med dekktrykksensor må du sørge for å montere en ny dekktrykksensor som er kompatibel, ellers kan TPMS-varsellampen også begynne å lyse. Feil på dekktrykksensor kan også være årsaken hvis varsellampen ikke slutter å lyse, i et slikt tilfelle må den skiftes ut.
Husk at du kan spare penger på reparasjoner ved å bestille reservedeler og bilrekvisita på nett. Skriv inn delen du trenger i søkemotoren, modellen på bilen din, og du vil finne en liste over passende produkter. Lykke til på veien!
Passende produkter: